Category - General Knowledge

Part - Indian Economy

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. When was the Reserve Bank of India established?

a) 1/4/1932
b) 1/4/1933
c) 1/4/1934
d) 1/4/1935

Ans- d) 1/4/1935

2. Who was the first Governer of Reserve Bank of India?

a) Jerom vens
b) Osborne Smith
c) James Braid Taylor
d) Martin Hetch

Ans- b) Osborne Smith, Date - 1/4/1935 to 1/6/1937.

3. Who was the first Indiam Governer of Reserve Bank of India?

a) K. G. Ambegaonkar
b) Benegal Rama Rau
c) I. G. Patel
d) C. D. Deshmukh

Ans- b) C. D. Deshmukh, Date - 11/8/1943 to 30/6/1949.

4. Who the longest serving governor of Reserve Bank of India?

a) P. C. Bhattacharya
b) Sarukkai Jagannathan
c) Benegal Rama Rau
d) K. R. Puri

Ans- b) Benegal Rama Rau, Date - 1/7/1949 to 14/1/1957.

5. What is the name of biggest bank of India?

a) ICICI Bank
a) HDFC Bank
c) State Bank of India
d) Bank of Baroda

Ans- a) HDFC Bank.

6. What is the name of the largest stock exchange in India?

a) Madras Stock Exchange (MSE)
b) Bombay Stock Exchange (BSE)
c) National Stock Exchange (NSE)
d) Madras Stock Exchange (MSE)

Ans- c) National Stock Exchange (NSE).

8. largest government company of India according market capitalization?

a) State Bank of India (SBI)
b) Life Insurance Corporation of India (LIC)
c) NTPC Limited
d) Oil & Natural Gas Corporation (ONGC)

Ans- a) State Bank of India (SBI) is the largest government-owned company in India by market capitalization, with its market capitalization being around ₹7.4 trillion as of early September 2025.

9. largest company of India according market capitalization?

a) Tata Consultancy Services (TCS)
b) Bharti Airtel
c) HDFC Bank
d) Reliance Industries

Ans- d) Reliance Industries, market cap exceeding ₹18.7 trillion.

10. What is the current repo rate in India?

a) 6.20%
b) 6.30%
c) 6.40%
d) 6.50%

Ans- d) 6.50%.

11. Which Bank is Second largest government bank in India?

a) Bank of Baroda
b) State Bank of India
c) Bank of India
d) Union Bank India

Ans- a) Bank of Baroda.

12. What is the current Reverse Repo Rate in India?

a) 3.15%
b) 3.25%
c) 3.35%
d) 3.45%

Ans- c) 3.35%.

13. What is the current GDP Growth Rate in India?

a) 6.15%
b) 6.25%
c) 6.35%
d) 6.50%

Ans- d) 6.50%, (2024-25).

12. What is the Longest Serving Finance Minister of India till 2025?

a) C. D. Deshmukh
b) Morarji Desai
c) P. Chidambaram
d) Nirmala Sitharaman

Ans- c) 8 years (1996–1998,2004–2008, 2012–2014).

13. What is the name of Largest economy sector in India which contributes the most to the country's Gross Value Added (GVA) and GDP. As of 2024–25?

a) Mining sector
b) Agriculture sector
c) Services sector
d) Telecom sector

Ans- c) Services sector.

14. What is the percentage of population that files Income Tax Return in India?

a) 4.68%
b) 5.68%
c) 6.68%
d) 7.68%

Ans- c) 6.68% (2023-24).

15. What is the fiscal deficit of india 2024-25?

a) 4.2% of GDP
b) 4.8% of GDP
c) 5.2% of GDP
d) 5.8% of GDP

Ans- b) 4.8% of GDP.

16. When was the State Bank of India established?

a) 1/7/1955
b) 1/7/1955
c) 1/7/1956
d) 1/7/1957

Ans- c) 1/7/56.

17. When the major commercial banks were first nationalized in India?

a) 19/7/1967
b) 19/7/1968
c) 19/7/1969
d) 19/7/1970

Ans- c) 19/7/1969.

18. When India's First Five-Year Plan started?

a) 1951 - 1956
b) 1952 - 1957
c) 1953 - 1958
d) 1954 - 1959

Ans- a) 1951 - 1956.

19. who is the current finance minister of india?

a) Rajnath singh
b) Yashwant Sinha
c) Nirmala Sitharaman
d) Nitin Nadkari

Ans- c) Nirmala Sitharaman.

20. Which is the biggest Copper plant in India?

a) 859.58 metric tonnes
b) 869.58 metric tonnes
c) 879.58 metric tonnes
d) 889.58 metric tonnes

Ans- c) 879.58 metric tonnes as of March 31, 2025.

21. What is the per capita income of India?

a) 9,000 PPP dollars (2024)
b) 10,000 PPP dollars (2024)
c) 11,000 PPP dollars (2024)
d) 12,000 PPP dollars (2024)

Ans- c) 11,000 PPP dollars (2024).

22. Which state of india is highest gdp?

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Ans- b) Maharashtra, (2024–25).

23. Which city of india is highest gdp?

a) Ahmedabad
b) Bengaluru
c) Mumbai
d) Karnataka

Ans- c) Mumbai, approximately ₹25.73 lakh crore ($310 billion) in 2025.

24. Which state has lowest per capita income of India?

a) Jharkhand
b) Odisha
c) Bihar
d) West Bengal

Ans- c) Bihar (2023-24).

25. How many employees in the The Reserve Bank of India (RBI) ?

a) 12,520
b) 13,520
c) 14,520
d) 15,520

Ans- b) 13,520, (2024-25) .